2010-08-23 16:26:57• hírek • MTI

Jackie Chan: legyen a vusu olimpiai sport!

Hivatalos olimpiai sportággá szeretné nyilváníttatni a távol-keleti harcművészetek közé tartozó vusut Jackie Chan hongkongi színész.

A kínaiul harcművészetet, illetve katonai gyakorlatozást jelentő vusu az ázsiai ország határain kívül főleg kungfu néven vált ismertté. "Nagyon szeretem a vusut, és rendkívül örülnék neki, ha helyet kapna az olimpiai sportágak között" - idézte a China Daily című kínai napilap a világhírű színészt, aki egy hamarosan megrendezésre kerülő küzdőverseny himnuszának eléneklése végett érkezett Pekingbe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB korábban már sporttá nyilvánította a vusut, azonban a többi ázsiai küzdősporttal ellentétben, mint amilyen például a tekvondó és s cselgáncs, nem sorolta be a hivatalos ötkarikás események közé. A NOB ugyanakkor engedélyt adott Kínának arra, hogy a 2008-as olimpián bemutató sportágként szerepeljen a vusu: versenyt rendeznek belőle, de érmet nem osztanak. A pekingi viadalokon tiszteletét tette a szintén kungfus filmsztár, Jet Li is.
Chan elmondása szerint azért nehéz felvetetni a vusut az olimpiai programra, mert nagyon sok harci stílus ötvöződik benne, és az iskolák is különböznek egymástól.

A színész egyébként gyermekkorában kezdett el kungfuzni, és saját bevallása szerint még ma is naponta gyakorolja a mozdulatokat. A tradicionális kínai harcművészet hollywoodi mestereként ismert Chan már számtalan kasszasikerben bebizonyította tehetségét.


Jackie Chan, a hollywoodi sztár
Jackie Chan, a hollywoodi sztár


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: